Aankomst: 
Vertrek:      

De geschiedenis van de locatie 

Tussen 1200 en 1500 lag de plek waar nu Hotel des Arts staat net buiten de stadsgrens.
Er stond op deze plaats een "ziekenhuis": het St.Jorishof waar  leprozen werden ondergebracht. Het is niet bekend wanneer dit hospitaal precies gebouwd is. De oudste informatie gaat terug tot 1410.Door de bouw van de muur rond de stad (1480) kwam de plek van Hotel des Arts in de stad te liggen. De leprozen werden naar een onderkomen buiten de stadsmuren overgebracht .  Het St. Jorishof richtte zich vanaf dat moment hoofdzakelijk op de opvang van  armen en geestelijk mindervaliden. De kapel van het St.Jorishof werd gebouwd in 1624 en verhuurd aan de regenten van het  St. Jozefgilde van timmerlieden.


De huizen van Hotel des Arts aan het Rokin 154/156 dateren van 1733. Het waren oorspronkelijk twee aparte woonhuizen gebouwd in opdracht van het Maagdenhuis: het Amsterdamse katholieke meisjesweeshuis. De huizen zijn gebouwd door metselaar Cornelis Knijff. De geveltop is vervaardigd door de beeldhouwer Hendrik Pantel, die van 1701 tot 1747 in Amsterdam werkte en begraven is in de Oude Kerk.

   
Sinds 1900 zat op deze locatie bijna 80 jaar de antiekwinkel van Abraham Salomon Staal ( later overgenomen door zijn zoon Salomon). Vanaf de 80-er jaren is het gebouw een hotel, nu Hotel des Arts.

 
 
 
 
Nederlands
English
Deutsch
Fran├žais
Hotel des Arts Amsterdam